Denumirea „coniac” defineşte un produs învechit, obținut prin distilarea vinurilor din struguri albi, copţi în podgoriile regiunii Cognac, iar clasificările prezente pe etichetele sticlelor de coniac sunt o garanție a perioadei de învechire pe care o parcurge o astfel de licoare. O etichetă pe care este notat Coniac VS (Very Special), indică faptul că băutura a fost învechită cel puțin doi ani. Clasificarea datează din anul 1983, când guvernul francez a reglementat termenii folosiți pentru descrierea calităţii unui coniac, denumirile indicând vârsta celei mai tinere eau-de-vie folosită în compoziţia coniacului. Soiul Ugni Blanc este majoritar folosit în producţia de coniac, fiind ocazional amestecat cu Folle Blanche sau Colombard, dar şi cu cel mult 10% alte soiuri de struguri, printre care Folignan, Jurançon blanc, Meslier St-François, Montils sau Semillon. Distilarea continuă este interzisă în producția de coniac, metoda folosită fiind cea de dublă distilare în alambic de cupru „Charentais”.